6 motive pentru care e bine să întocmești un testament în 2023

Avocat Claudia Cozma
De Claudia Cozma
Avocat Brasov Claudia Cozma - 6 motive pentru care e bine să întocmești un testament în 2023

Litigiile și disputele care apar între moștenitori în urma deschiderii unei succesiuni cel mai adesea duc la tensiuni nefirești între membrii familiei și chiar la o întrerupere dureroasă a relațiilor familiale.

Această situație conflictuală apare mai ales în lipsa unui testament care să cuprindă voința lui de cuius și are ca efect ani de procese între moștenitori pentru stabilirea masei succesorale și partaj.

Iată mai jos 6 motive pentru care este bine să întocmești un testament:

  1. În primul rând, întocmirea unui testament este extrem de facilă și nu presupune prezența unui notar. Nu necesită deplasări și nici intervenția vreunei autorități publice. Singura condiție pentru ca testamentul să fie valabil întocmit este ca acesta să fie scris în întregime de mâna autorului și să fie semnat. Astfel, un testament redactat la calculator și semnat ulterior nu este un testament valabil întocmit.
  2. În al doilea rând, prin testament, un părinte poate desemna persoana care urmează a fi numită tutore al copiilor săi, dacă aceștia sunt minori Minor Persoană cu vârsta sub 18 ani .
  3. De asemenea, prin testament poți interzice înstrăinarea de către moștenitor a unui anumit bun din masa succesorală, pentru o durată de cel mult 49 de ani de la data la care moștenitorul a dobândit bunul respectiv.
  4. Totodată, prin testament poți transmite întreg patrimoniul tău sau numai o parte din acesta. De asemenea, transmiterea se poate face fie către o singură persoană, fie către mai multe persoane.
  5. De altfel, prin testament poți înlătura de la moștenire unul sau mai mulți moștenitori legali (dezmoștenire). Cu toate acestea, soțul supraviețuitor, descendenții și ascendenții privilegiați ai defunctului sunt moștenitori rezervatari, astfel încât aceștia vor culege jumătate din cota succesorală care, în absența dezmoștenirii, li s-ar fi cuvenit ca moștenitori legali. Prin urmare, soțul supraviețuitor, descendenții și ascendenții privilegiați ai defunctului nu vor putea fi înlăturați în totalitate de la masa succesorală, însă drepturile lor succesorale pot fi reduse ca efect al dezmoștenirii.
  6. Nu în ultimul rând, prin testament poți determina felul propriilor funeralii și poți stabili ce se va întâmpla cu corpul tău după moarte. Sunt tot mai multe persoane care aleg incinerarea ca formă funerară sau care își donează organele, țesuturile și celulele umane, în scop terapeutic sau științific.

Sperăm că motivele prezentate mai sus te ajută la luarea unei decizii cu privire la oportunitatea întocmirii unui testament. Procedând astfel, te asiguri că moștenitorii tăi legali nu vor purta procese și litigii anevoioase pe tema moștenirii.

Pentru orice întrebări sau nelămuriri, nu ezita să ne contactezi.

Avocat Claudia Cozma

Claudia Cozma

Ca titular al Cabinetului de avocat Claudia Cozma, localizat în Brașov, Claudia și-a exercitat profesia atât în mod individual, cât și prin colaborare cu o societate de avocatură.

Colaborarea avută a implicat coordonarea litigiilor și proiectelor în care societatea de avocați era angajată, stabilind strategia litigiilor și obținând soluții favorabile clienților reprezentați.

Pe întreg parcursul colaborării, a fost implicată în mod activ în procese de drept civil, cu precădere în litigii de drept comercial, fiscal, precum și în proiecte și litigii din sectorul imobiliar.

În prezent, desfășoară activități juridice în mod individual, implicându-se în litigii de drept civil, precum și în activități de consultanță din domeniul fiscal, comercial sau contractual.

Ai nevoie de un avocat profesionist?

Contactează-ne acum și hai să vedem care sunt soluțiile la problemele juridice cu care te confrunți.

Ce părere ai despre acest articol?
Lasă-ne un comentariu!

Lasă un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi publicată. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

Ai nevoie de un avocat profesionist?