Dincolo de ruperea sufletească pe care o provoacă, divorțul Divorț Modalitate prin care o căsătorie este desfăcută; divorțul poate avea loc pe cale administrativă, prin procedură notarială sau pe cale judiciară are multiple consecințe în viețile celor implicați. De cele mai multe ori schimbările care apar odată cu divorțul nu se rezumă doar la cei doi soți, ci și la copiii acestora. În articolul de față, ne propunem să rezumăm pentru tine cele mai importante informații din sfera juridică pe care este bine să le cunoști înainte de a divorța.
Prin definiție, divorțul reprezintă modalitatea prin care este desfăcută căsătoria și poate avea loc pe trei căi:
- în instanță (pe cale judiciară);
- la notar (pe cale notarială);
- la starea civilă (pe cale administrativă).
Pe cale judiciară (adică în instanță), divorțul poate avea loc fie prin acordul soților, fie la solicitarea doar a unuia dintre soți.
Important de reținut este că, pentru a divorța, este suficient ca doar unul dintre soți să dorească acest lucru, oricât de mult s-ar împotrivi celălalt soț. În acest caz, însă, nu va fi posibil decât divorțul pe cale judiciară, adică în instanță. Indiferent dacă există sau nu copii rezultați din căsătorie, instanța va putea pronunța divorțul, stabilind toate aspectele privind locuința copiilor, exercitarea autorității părintești, cuantumul pensiei de întreținere datorat copiilor, programul de vizită ș.a.m.d.
De asemenea, partajul poate face obiectul unui proces de partaj, distinct de procesul divorțului, dacă părțile nu se înțeleg cu privire la împărțirea bunurilor comune.
Pe de altă parte, pentru a divorța pe cale notarială, este nevoie să existe acordul soților atât cu privire la divorț, cât și cu privire la toate celelalte aspecte adiacente divorțului, cum ar fi numele purtat după desfacerea căsătoriei și, dacă există copii, aspecte privind părintele la care vor locui copiii, programul de vizită pentru copii al celuilalt părinte, cuantumul pensiei de întreținere datorată de părintele care nu locuiește cu copiii etc.
În altă ordine de idei, divorțul la starea civilă este posibil numai dacă soții nu au în întreținere copii și dacă se înțeleg cu privire la divorț.
În aceste condiții, evident că cea mai sigură cale este divorțul în instanță. Ca orice procedură judiciară, însă, și divorțul este guvernat de o serie de reguli pe care dacă nu le cunoașteți și nu le respectați pot duce fie la anularea cererii de divorț, fie la respingerea acesteia ca nesusținută. Din aceste motive, atunci când doriți să divorțați pe cale judiciară, cel mai bine este să căutați sprijin de specialitate la un avocat, care să preia de pe umerii dumneavoastră cel puțin stresul legat de implicațiile juridice ale divorțului.
Ce părere ai despre acest articol?
Lasă-ne un comentariu!