Așa cum am arătat într-un articol anterior, legislația din România incriminează și sancționează conducerea unui vehicul fără permis de conducere, Codul penal prevăzând în acest sens o formă-tip a infracțiunii, care se pedepsește cu închisoarea de la unu la cinci ani, precum și o variantă atenuată, care se pedepsește cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.
Recent, în mediul juridic s-a ținut o dezbatere cu privire la valabilitatea în România a unui permis provizoriu de conducere obținut în Marea Britanie, respectiv dacă o persoană care deține un astfel de permis provizoriu va răspunde penal dacă va conduce pe drumurile publice din România, iar în caz afirmativ, sub ce formă: varianta-tip sau forma atenuată?
În acest context, Înalta Curte de Casație și Justiție s-a pronunțat, într-o hotărâre prealabilă pentru dezlegarea unor chestiuni de drept, prin Decizia nr. 78/2022, publicată în Monitorul Oficial nr. 51 din data de 18 ianuarie 2023, punând astfel capăt dezbaterilor pe această temă.
Drept urmare, curtea supremă a stabilit că: „Potrivit legislației române, conducerea pe drumurile publice a unui vehicul de către o persoană care deține un permis de conducere provizoriu valabil, eliberat de autoritatea competentă din Marea Britanie („Provisional Driving Licence“), constituie infracțiunea Infracțiune Faptă ilicită căreia legea îi asociază o sancțiune penală; pentru ca o faptă să constituie infracțiune, este necesar ca aceasta să fie prevăzută de o lege penală, să fie săvârșită cu forma de vinovăție cerută de lege, să fie nejustificată și imputabilă persoanei care a săvârșit-o de conducere a unui vehicul fără permis de conducere prevăzută de art. 335 alin. (2) din Codul penal, în situația în care persoana nu are dreptul de a conduce autovehicule în România.”
Pentru a hotărî astfel, ICCJ a motivat că modalitatea de obținere și condițiile restrictive de folosire a unui astfel de permis constituie motivele pentru care titularul nu are dreptul de a conduce autovehicule în România.
Așadar, fapta persoanei care deține exclusiv un permis provizoriu obținut într-un alt stat de a conduce pe drumurile publice din România constituie infracțiunea de conducere a unui vehicul fără permis de conducere în forma atenuată, ci nu în forma-tip a infracțiunii, care prevede limite mai mari pentru pedeapsă. Această încadrare juridică este legată de gravitatea faptei, gradul concret de pericol social al unei fapte fiind proporțional cu sancțiunea.
În acest sens, nu se poate nega că, așa cum a motivat și ICCJ, există o diferență între o persoană care nu are calitățile necesare pentru a conduce un vehicul pe drumurile publice și o persoană care are dreptul de a conduce un vehicul pe drumurile publice din Marea Britanie în baza unui permis de conducere provizoriu, chiar dacă acest drept este supus unor condiții, deoarece se presupune că deținătorul unui astfel de permis are cunoștințele de bază pentru a participa la traficul rutier în calitate de conducător auto.
În consecință, dacă deții un astfel de permis provizoriu obținut în Marea Britanie și conduci pe drumurile publice din România, vei putea fi tras la răspundere penală, riscând o pedeapsă cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.
Ce părere ai despre acest articol?
Lasă-ne un comentariu!