Executarea silită fiscală: (ne)legalitatea actelor de executare în lipsa emiterii și/sau comunicării unui titlu de creanță fiscală

Avocat Claudia Cozma
De Claudia Cozma
Avocat Brasov Claudia Cozma - Executarea silită fiscală: (ne)legalitatea actelor de executare în lipsa emiterii și/sau comunicării unui titlu de creanță fiscală

Recent, tot mai mulți oameni s-au regăsit în mod neașteptat în ipostaza de a fi executați silit de către organele fiscale locale de pe raza localităților de domiciliu. Multe dintre aceste executări silite fiscale au fost demarate pentru recuperarea unor creanțe fiscale despre care contribuabilii nu aveau cunoștință că le datorează la bugetul local.

Această situație s-a creat cel mai probabil din eroarea organelor fiscale de a emite un titlu de creanță pe care să-l comunice contribuabilului vizat, anterior demarării executării silite. Întrebarea care se ivește în aceste condiții este dacă o astfel de executare silită fiscală este legală. Răspunsul pe scurt: nu. Răspunsul pe larg, în cele ce urmează.

Potrivit dispozițiilor cuprinse în Codul de procedură fiscală, colectarea oricărei creanțe fiscale se face numai în temeiul unui titlu de creanță fiscală sau al unui titlu executoriu, după caz. De altfel, titlul executoriu în temeiul căruia se efectuează executarea silită a creanțelor fiscale trebuie emis potrivit prevederilor legale de către organul competent de executare silită.

Acest titlu executoriu cuprinde creanțele fiscale, principale și accesorii, neachitate la scadență, stabilite și individualizate în titluri de creanță fiscală întocmite și comunicate în condițiile legii. Esențial în materia executării silite fiscală este că niciun titlu executoriu nu se poate emite în absența unui titlu de creanță fiscală emis și comunicat în condițiile legii sau a unui înscris care, potrivit legii, constituie titlu executoriu.

Cu alte cuvinte, nu se poate demara, în condiții de legalitate, o executare silită fiscală dacă nu a fost emis un titlu de creanță fiscală ori dacă acesta, deși emis, nu a fost comunicat contribuabilului conform legii.

Astfel, în primul rând, se întocmește titlul de creanță care se comunică, potrivit legii, contribuabilului. La scadență sau la o dată prevăzută de lege, titlul de creanță devine titlu executoriu și se întocmește un înscris denumit „titlu executoriu”. Dacă obligația fiscală nu se plătește de către contribuabil de bunăvoie, numai atunci se poate demara executarea silită.

Așadar, titlul de creanță este un act administrativ fiscal emis de organele competente și comunicat contribuabilului, în condițiile legii, care ia astfel cunoștință despre existența obligației fiscale și, totodată, are posibilitatea de a contesta actul la organul fiscal competent.

Prin urmare, în lipsa emiterii și comunicării titlului de creanță, contribuabilul este pus în imposibilitatea de a-și executa de bunăvoie obligațiile fiscale, necunoscându-le, și, în același timp, este privat de dreptul de a contesta legalitatea și/sau întinderea obligațiilor fiscale stabilite în sarcina sa de către organul fiscal.

Recent, într-o speță similară de pe rolul Judecătoriei Brașov, Cabinet de avocat Claudia Cozma a asistat și reprezentat cu succes un client în procedura contestației la executare, obținând anularea executării silite, precum și toate actele de executare emise în cadrul aceluiași dosar de executare.

Dacă și tu te confrunți cu o problemă similară, te invităm să discutăm pentru a stabili împreună strategia de urmat pentru ca drepturile tale să fie pe deplin protejate.

Avocat Claudia Cozma

Claudia Cozma

Ca titular al Cabinetului de avocat Claudia Cozma, localizat în Brașov, Claudia și-a exercitat profesia atât în mod individual, cât și prin colaborare cu o societate de avocatură.

Colaborarea avută a implicat coordonarea litigiilor și proiectelor în care societatea de avocați era angajată, stabilind strategia litigiilor și obținând soluții favorabile clienților reprezentați.

Pe întreg parcursul colaborării, a fost implicată în mod activ în procese de drept civil, cu precădere în litigii de drept comercial, fiscal, precum și în proiecte și litigii din sectorul imobiliar.

În prezent, desfășoară activități juridice în mod individual, implicându-se în litigii de drept civil, precum și în activități de consultanță din domeniul fiscal, comercial sau contractual.

Ai nevoie de un avocat profesionist?

Contactează-ne acum și hai să vedem care sunt soluțiile la problemele juridice cu care te confrunți.

Ce părere ai despre acest articol?
Lasă-ne un comentariu!

Lasă un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi publicată. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

Ai nevoie de un avocat profesionist?