Poți răspunde penal dacă lași o persoană care nu are permis să-ți conducă mașina?

Avocat Claudia Cozma
De Claudia Cozma
Avocat Brasov Claudia Cozma - Ce se întâmplă dacă îți lași mașina pe mâna cuiva care nu are permis?

Este deja bine-cunoscut faptul că dacă ai condus un autovehicul fără să ai permis sau fără să ai categoria corespunzătoare de permis pentru a conduce respectivul autovehicul, sunt mari șanse să răspunzi penal. Dar ce se întâmplă dacă îți lași mașina pe mâna cuiva care nu are permis? Răspunsul pe scurt, poți răspunde penal, dacă știai că persoana pe care ai lăsat-o să-ți conducă mașina nu are permis și dacă drumul pe care a condus era un drum public.

Deși în alte țări este perfect legal ca o persoană care nu are permis să conducă alături de o altă persoană în mașină care are permis și care o poate îndruma, totuși în România acest lucru constituie infracțiune Infracțiune Faptă ilicită căreia legea îi asociază o sancțiune penală; pentru ca o faptă să constituie infracțiune, este necesar ca aceasta să fie prevăzută de o lege penală, să fie săvârșită cu forma de vinovăție cerută de lege, să fie nejustificată și imputabilă persoanei care a săvârșit-o și riști ca atât tu, cât și persoana pe care ai lăsat-o la volanul mașinii tale să vă alegeți cu dosare penale.

Potrivit legislației române, articolul 335 alin. (1) din Codul penal prevede următoarele: conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul ori a unui tramvai de către o persoană care nu posedă permis de conducere se pedepsește cu închisoarea de la unu la 5 ani.

În același timp, conform articolului 335 alin. (2) din Codul penal, conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere de către o persoană al cărei permis de conducere este necorespunzător categoriei sau subcategoriei din care face parte vehiculul respectiv ori al cărei permis i-a fost retras sau anulat ori căreia exercitarea dreptului de a conduce i-a fost suspendată sau care nu are dreptul de a conduce autovehicule în România se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.

Potrivit articolului 335 alin. (3) din Codul penal, cu aceeași pedeapsă se sancționează și persoana care încredințează un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere pentru conducerea pe drumurile publice unei persoane despre care știe că se află în una dintre situațiile prevăzute în alin. (1) sau alin. (2) sau sub influența alcoolului ori a unor substanțe psihoactive.

Cu toate acestea, este bine de știut că sunt exceptate tractoarele agricole sau forestiere, acestea putând fi conduse pe drumurile publice și de către persoanele care nu dețin un permis de conducere.

Totodată, atragem atenția că nu are relevanță dacă persoana a început cursurile unei școli de șoferi sau dacă le-a finalizat, atât timp cât încă nu a obținut un permis de conducere.

Prin urmare, dacă ai un prieten care se pregătește să susțină proba practică pentru obținerea permisului de conducere, chiar dacă acesta a finalizat școala de șoferi, este recomandat să nu-i încredințezi încă mașina ta sau, cel puțin, nu pe un drum public (atenție: un drum neasfaltat nu înseamnă că acesta nu ar fi public).

Avocat Claudia Cozma

Claudia Cozma

Ca titular al Cabinetului de avocat Claudia Cozma, localizat în Brașov, Claudia și-a exercitat profesia atât în mod individual, cât și prin colaborare cu o societate de avocatură.

Colaborarea avută a implicat coordonarea litigiilor și proiectelor în care societatea de avocați era angajată, stabilind strategia litigiilor și obținând soluții favorabile clienților reprezentați.

Pe întreg parcursul colaborării, a fost implicată în mod activ în procese de drept civil, cu precădere în litigii de drept comercial, fiscal, precum și în proiecte și litigii din sectorul imobiliar.

În prezent, desfășoară activități juridice în mod individual, implicându-se în litigii de drept civil, precum și în activități de consultanță din domeniul fiscal, comercial sau contractual.

Ai nevoie de un avocat profesionist?

Contactează-ne acum și hai să vedem care sunt soluțiile la problemele juridice cu care te confrunți.

Ce părere ai despre acest articol?
Lasă-ne un comentariu!

Lasă un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi publicată. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

Ai nevoie de un avocat profesionist?